NOS NieuwsAangepast

Internetknooppunt NL naar Amerika

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) gaat een filiaal openen in de Verenigde Staten. De meerderheid van de leden heeft daarmee ingestemd. De afgelopen week was er onrust ontstaan omdat een deel van de aangesloten bedrijven bang is dat de Amerikaanse geheime dienst NSA nu makkelijk toegang krijgt tot het Nederlandse dataverkeer via internet.

De AMS-IX is het grootste internetknooppunt van Nederland en een van de grootste ter wereld. Een groot deel van het internetverkeer met het buitenland en het verkeer tussen Nederlandse internetproviders verloopt via dit knooppunt. Meer dan 600 bedrijven en organisaties, waaronder alle Nederlandse internetproviders, zijn lid van de vereniging AMS-IX en gebruiken het knooppunt.

Patriot Act

Het management van de AMS-IX wil graag uitbreiden naar de VS omdat dat zakelijk interessant is. Maar deskundigen denken dat de organisatie met een Amerikaanse vestiging automatisch onder de Patriot Act valt. Met die wet in de hand kan de NSA informatie verzamelen die via het internetknooppunt in Nederland wordt verstuurd. Reden voor een aantal aangesloten bedrijven om zich tegen het plan te verzetten.

Maar het verzet bleek zonder succes: 123 van de leden stemden voor het plan. Er waren 102 tegenstemmen en 14 onthoudingen.

De directie gaat nu op zoek naar een structuur die de klanten en leden van de AMS-IX zo veel mogelijk beschermt, "meest specifiek tegen interceptie-activiteiten door de overheidsinstanties in de VS", aldus een verklaring van de AMS-IX.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl