NOS NieuwsAangepast

Textieldiefstal in grote steden

Stichtingen die oude kleding inzamelen hebben steeds vaker last van dieven die hun containers leeghalen. Het Leger des Heils en de stichting Humana zeggen dat het vooral gebeurt in grote steden zoals Eindhoven, Rotterdam en Den Haag.

Het vermoeden is dat het om georganiseerde criminelen uit Oost-Europa gaat. De prijs van textiel is op dit moment hoog, zo'n zeventig cent per kilo. Dieven breken de containers open, klimmen erin of bieden mensen met een zak aan om hem voor hen in de container te gooien.

Minder kleding

Volgens directeur Vooges van Humana krijgt zijn stichting door de crisis al minder kleding binnen, zo'n zes procent. In de grote steden is dat door diefstal twintig procent. In Rotterdam haalde de kledinginzamelaar dit jaar zeventigduizend kilo minder op, ter waarde van zo'n 50.000 euro.

Humana heeft in Eindhoven gps-zenders in lokzakken geplaatst. Dat leidde naar een huis waar 2500 zakken met oude kleding waren opgeslagen. Om diefstal moeilijker te maken, zijn er containers aangeschaft met anti-diefstalkleppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl