NOS NieuwsAangepast

V-raad neemt Syrië-resolutie aan

De VN-veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin staat dat Syrie zijn chemische wapens moet vernietigen. Het is de bedoeling dat dat voor 1 juli volgend jaar is gebeurd.

De productiefaciliteiten voor de wapens moeten voor 1 november van dit jaar worden ontmanteld. Het tijdplan werd de afgelopen avond goedgekeurd door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens OPCW. Die organisatie wordt verantwoordelijk voor de ontmanteling van het chemische arsenaal van Syrië.

In de resolutie staat ook dat wapenexperts onbeperkte toegang tot het land en de wapenfaciliteiten moeten krijgen. De OPCW wil dinsdag met de inspecties beginnen.

Eerste keer

Het is de eerste resolutie over Syrië die is aangenomen sinds het begin van de burgeroorlog in 2011. Drie eerdere resoluties werden met een veto geblokkeerd door Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Syrië, en China.

De zaak kwam in een stroomversnelling na de gifgasaanval in Damascus op 21 augustus. Volgens het Westen zat het regime van president Assad achter de aanval en de VS dreigde met militaire actie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei op een persconferentie dat een aanval alleen voorkomen kon worden, als Syrië zijn chemische wapens zou inleveren. Na die opmerking begonnen de Amerikanen en Russen aan onderhandelingen over een oplossing. Eerder deze week werd een akkoord bereikt over de tekst van de resolutie.

Consequenties

Als Syrië niet meewerkt heeft dat consequenties, staat in de resolutie. Maar die treden niet automatisch in werking. Voor een eventuele militaire actie of sancties moet te zijner tijd weer een nieuwe resolutie worden aangenomen door de Veiligheidsraad.

In de resolutie worden ook de afspraken onderschreven die op een internationale conferentie over Syrië in juni vorig jaar zijn gemaakt. Waarschijnlijk wordt in november verder onderhandeld over de manier waarop een politieke overgang in Syrië moet worden bewerkstelligd.

Bij de burgeroorlog in Syrië zijn volgens de VN inmiddels meer dan 100.000 mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl