NOS NieuwsAangepast

Oeuvreprijs voor Reinbert de Leeuw

Pianist, dirigent en componist Reinbert de Leeuw heeft vanavond tijdens een hommageconcert de oeuvreprijs Edison Klassiek 2013 gekregen. Hij kreeg het eerbetoon voor zijn levenslange inzet voor de moderne klassieke muziek.

Minister Jet Bussemaker heeft de prijs uitgereikt. De Leeuw kreeg ook de prijs in de categorie De Solist - Instrumentaal voor zijn album Via Crucis.

Vijftig jaar

Al 50 jaar is De Leeuw een vooraanstaand pleitbezorger van de nieuwe muziek, in Nederland en daarbuiten. Met zijn uitvoeringen van de pianowerken van Erik Satie bestormde hij in de jaren zeventig de hitlijsten. Al jaren is hij de vaste dirigent van het Schönberg Ensemble.

De Leeuw was in zijn carrière ook betrokken bij enkele spraakmakende incidenten. In 1969 componeerde hij de opera Reconstructie, die vanwege de anti-Amerikaanse strekking en een groot beeld van Che Guevara tot Kamervragen leidde.

Moderne muziek

In datzelfde jaar organiseerde hij de Notenkrakersactie, waarbij met knijpkikkers een concert werd verstoord van het Concertgebouworkest en dirigent Bernard Haitink. De Leeuw protesteerde omdat er in zijn ogen te weinig moderne muziek werd gespeeld.

Deze maand is De Leeuw 75 jaar geworden. Dat wordt gevierd met een scala aan evenementen. Zo wordt dit weekend een driedaags festival aan hem gewijd in Den Haag en is hij komend seizoen de centrale componist in de NTR ZaterdagMatinee.

Biografie

Er zou ook een biografie over hem uitkomen, maar De Leeuw blokkeert die publicatie. Muziekjournaliste Thea Derks had daar jaren aan gewerkt.

De Leeuw vindt dat het boek "lacunes en onjuistheden" bevat. "Sommige details zijn tot de finesses uitgewerkt, ontmoetingen die ik als essentieel ervaar, ontbreken juist," zei hij woensdag tegen NRC Handelsblad.

De prijzen van vanavond kunnen worden toegevoegd aan een lange lijst van onderscheidingen, waaronder het 3M-Muzieklaureaat (1992) en twee Edison Awards (1994 en 2002).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl