NOS NieuwsAangepast

Gay Pride Belgrado weer verboden

Servië houdt dit jaar opnieuw geen Gay Pride. Dat heeft de regering vrijdag na urenlang beraad besloten. Servië stond onder grote internationale druk om de parade dit jaar te houden, maar volgens de regering is dat onverantwoord gezien de kans op confrontaties met tegenstanders.

Het evenement dat morgen moest worden gehouden, leidde tot grote spanningen. Bij de vorige parade, in 2010, leverde de politie een veldslag met relschoppers die de optocht wilden verstoren. De Gay Pride werd de daaropvolgende twee jaren afgelast omdat de risico's te groot zouden zijn.

Rellen

De politie had al 6500 agenten klaar staan om het evenement zaterdag te beveiligen. Ook dit jaar waren er tegendemonstraties aangekondigd door diverse conservatieve groepen. Sommigen dreigden openlijk met rellen. Al deze tegendemonstraties zijn nu ook verboden.

De Servische regering benadrukt dat het met het verbod puur de veiligheid in de stad voor ogen heeft. Minister-President Dacic zei dat het land is toegewijd aan de rechten van alle burgers, maar dat de veiligheid boven alles gaat. Critici beweren echter dat de staat veel meer had kunnen doen om de veiligheid te waarborgen. Door op het laatste moment tot een verbod te sluiten capituleert de overheid voor relschoppers, vinden zij.

Lobby

Nederland heeft hard gelobbyd voor het houden van een Gay Pride in Servië. Minister van Buitenlandse Zaken TImmermans is teleurgesteld en noemt het verbod een gemiste kans. "Van een kandidaat EU-lidstaat mag worden verwacht dat het de veiligheid van vreedzame demonstraties kan waarborgen", liet hij weten.

Nederland gaat de kwestie in EU-verband aan de orde stellen. Servië staat op het punt om toetredingsonderhandelingen te beginnen met de Europese Unie.

Hoewel het houden van een Gay Pride daarvoor geen voorwaarde is, hameren de EU-partners wel op het belang van het beschermen van de rechten van minderheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl