NOS NieuwsAangepast

Veel meer treinen naar Brussel

Er gaan veel meer treinen rijden tussen Amsterdam en Brussel. Reizigers krijgen de keuze tussen hogesnelheidstreinen en intercity's, als alternatief voor de Fyra. Het kabinet, dat heeft ingestemd met een plan daartoe van de NS, spreekt van "een acceptabele oplossing".

De oude Beneluxtrein komt terug. Vanaf 7 oktober gaat die tien keer per dag rijden van Den Haag naar Brussel, en vanaf eind volgend jaar zestien keer per dag van Amsterdam naar Brussel, evenveel als voor het uitvallen van de Fyra. Vanaf 2016 rijdt de Beneluxtrein op hogesnelheidsspoor.

Londen

Reizigers kunnen ook kiezen voor de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam, Brussel, Parijs, Lille en Londen. Daarvoor moet worden gereserveerd, en de kaartjes zijn duurder.

Het NS-voorstel is gedaan in samenwerking met het Belgische spoorbedrijf NMBS. "Wij leggen vandaag, samen met onze Belgische collega's, een goed doordacht herstelplan neer, maar toch past ons bescheidenheid", zegt NS-directeur Van Vroonhoven. "Want wij realiseren ons terdege dat wij de reiziger tussen Nederland en Belgie de afgelopen periode moesten teleurstellen door het uitvallen van de V250."

SP-Kamerlid Bashir is erg tevreden met de oplossing. "De reiziger is hiermee het meest gebaat. Er komen meer snelle treinen van Thalys en Eurostar, de Beneluxtrein komt terug en gaat 16 keer per dag zonder toeslag- en reserveringsplicht reizen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl