NOS NieuwsAangepast

NRC heeft regionale ambities

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch zegt dat hij kwaliteitsjournalistiek en regionieuws bij elkaar wil brengen. Daarom heeft de krant sinds vandaag een Amsterdam-katern, naar Amerikaans model.

"Mijn voorbeeld is de New York Times, een landelijke krant, die ook heel goede lokale journalistiek brengt."

Alle grote steden

Vandermeersch heeft zich altijd verbaasd over het feit dat zijn krant wel het wereldnieuws brengt, maar veel minder bericht over de gebeurtenissen in de eigen stad.

Hij droomt ervan om op termijn voor alle grote steden een apart katern te maken. Utrecht, Den Haag en Rotterdam staan hoog op het verlanglijstje van de NRC-hoofdredacteur, voor een eigen editie.

Rotterdam niet haalbaar

Op de vraag waarom NRC Handelsblad, van origine een deels Rotterdamse krant, de proef niet start in Rotterdam, heeft Vandermeersch een duidelijk antwoord. Het was technisch en financieel niet haalbaar om in twee steden tegelijk te beginnen. "Ik snap best dat ze in 010 wat ongelukkig zijn, maar als de proef slaagt komen we zeker en vast ook vol overgave met een katern in Rotterdam", zegt de Vlaming.

Vandermeersch benadrukt dat de bijlage niet gezien moet worden als een aanval op Het Parool, de andere Amsterdamse avondkrant. Die krant brengt zes dagen in de week nieuws uit Amsterdam, en NRC maar één keer.

Daarom is het volgens de NRC-hoofdredacteur niet te vergelijken. "Bovendien ben ik te veel supporter van de krant en het ik te veel respect voor Het Parool om ze te dwarsbomen", zegt Vandermeersch.

Spiegelkwartier

De eerste editie van het Amsterdam-katern gaat over het kunst- en antiekkwartier van Amsterdam. Het Spiegelkwartier heeft veel last gehad van de langdurige verbouwing van het Rijksmuseum.

"Het Rijks had geen dag later moeten opengaan", zegt een van de ondernemers in de krant.

Download

Download hier de eerste Amsterdam-bijlage in pdf-formaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl