NOS VoetbalAangepast

Meer opmerkelijke keeperswissels

De keeperswissel onder de lat bij Ajax (Jasper Cillessen is gepromoveerd tot eerste doelman ten koste van Kenneth Vermeer) is groot nieuws in voetbalminnend Nederland. In het verleden zijn er wel vaker opmerkelijke keeperswissels geweest.

Treijtel en Pieters Graafland

De jonge Eddy Treijtel is in het seizoen 1969/70 de vaste doelman van Feyenoord. Zo staat hij op doel als Feyenoord in de tweede ronde van de Europa Cup I stunt door bekerhouder AC Milan uit te schakelen. En hij is erbij als Feyenoord begin april 1970 in de halve finales Vorwärts Berlin verslaat.

Terwijl heel Rotterdam zich opmaakt voor de finale in Milaan tegen Celtic, wacht eind april eerst nog de topper in eigen land tegen Ajax. In dat duel, gespeeld in Amsterdam, neemt Feyenoord een 3-1 voorsprong, maar mede door missers van Treijtel wordt het uiteindelijk 3-3.

In de bus op weg terug naar Rotterdam gaat trainer Ernst Happel naast reservedoelman Eddy Pieters Graafland zitten. Op 6 mei 1970 wint Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup I, met in het doel de 36-jarige Pieters Graafland.

Menzo en Van der Sar

Stanley Menzo geldt begin jaren 90 als een elegante, zeer getalenteerde doelman. Vooral Cruijff is een groot bewonderaar van de 'meevoetballende' keeper. Met Ajax, dat sinds 1991 onder leiding staat van coach Louis van Gaal, speelt Menzo begin maart 1993 in de UEFA Cup uit tegen Auxerre.

Het staat 2-2 als Menzo in de tweede helft een indraaiende hoekschop in eigen doel slaat. Ook bij de 4-2 oogt de doelman daarna onzeker. Van Gaal besluit Menzo voor de volgende competitiewedstrijd te vervangen. Edwin van der Sar is vanaf dat moment de nieuwe doelman van Ajax. Menzo vertrekt naar PSV, Van der Sar wint in 1995 met Ajax de Champions League.

Snelders en Hiele

Theo Snelders geldt eind jaren 80 als een van de aanstormende talenten onder de Nederlandse doelmannen. Hij heeft branie, een geweldig postuur en bij FC Twente is zijn plek onomstreden. Hans van Breukelen en Joop Hiele lopen tegen hun pensioen en mede daardoor krijgt Snelders begin 1989 een kans zijn talent te tonen in een oefenwedstrijd tegen de Sovjet-Unie. Oranje wint met 2-0 en Snelders maakt een solide indruk.

Eind april 89 staat de WK-kwalificatiewedstrijd tegen West-Duitsland op het programma en bondscoach Thijs Libregts kiest in het doel voor Snelders. Zijn naam prijkt zelfs op het wedstrijdformulier. Als beide ploegen het veld op komen, blijkt echter niet Snelders de keeper te zijn, maar Joop Hiele. Geruchten over een stressaanval steken de kop op, het verhaal gaat dat Hiele een kwalijke rol speelde, maar niemand komt het fijne ervan te weten. Snelders keept nooit weer in Oranje en zwijgt.

Casillas en Lopez

Volgens velen is hij een van de beste keepers ooit. Misschien wel de beste. Iker Casillas komt in 1989, als achtjarig talentje, bij Real Madrid en maakt tien jaar later zijn debuut in het eerste elftal van De Koninklijke. En die plek staat hij niet meer af. Op 25-jarige leeftijd heeft hij al 250 wedstrijden als doelman van Real Madrid achter zijn naam. Ook in het Spaanse elftal is Casillas de onbetwiste nummer 1.

Maar als Jose Mourinho in 2010 trainer wordt van Real Madrid keert het tij voor 's werelds beste keeper. Op 22 december 2012 zit Casillas voor het eerst in meer dan tien jaar op de bank bij Real, ten faveure van Diego López. Die situatie verandert niet als Mourinho plaatsmaakt voor Carlo Ancelotti. Bondscoach Vicente del Bosque heeft tot op de dag van vandaag wel blind vertrouwen in Casillas.

Piot en Pfaff

De Belg Christian Piot werd eind jaren 60, begin jaren 70 beschouwd als een van 's werelds beste keepers, maar ondanks tal van aanbiedingen van Europese topclubs zou hij zijn hele carrière trouw blijven aan Standard Luik. Zijn plek in het nationaal elftal van België was onomstreden.

Met België was hij actief op het WK 1970 en het EK 1972. In de kwartfinales van het EK 1976, destijds nog afgewerkt in de vorm van een uit- en thuiswedstrijd, speelde België tegen Nederland. Het eerste duel, in Rotterdam, werd een vernedering voor België en Piot. Het werd 5-0, mede dankzij drie doelpunten van Rob Rensenbrink.

Voor de return verving bondscoach Raymond Goethals Piot door de jongere Jean-Marie Pfaff. De return in Brussel verloor België met 2-1, mede dankzij een magistrale lob van Cruijff. Piot kreeg geen herkansing meer, met Pfaff braken de hoogtijdagen van de Belgische nationale ploeg aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl