NOS SportAangepast

Relayteams Oranje in halve finales

Op de tweede kwalificatiedag bij de wereldbeker shorttrack in Sjanghai hebben beide Nederlandse relayteams zich geplaatst voor de halve finales.

De mannenploeg werd eerste in een heat samen met Italië, Oekraïne en Groot-Brittannië. De formatie bestond bij afwezigheid van de geblesseerde Sjinkie Knegt uit Niels Kerstholt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Jeroen Sonneveld.

De vrouwen eindigde als tweede achter Japan in hun heat en mogen daarom aanstaande zondag ook aan de start verschijnen in de halve finales.

Individueel

Individueel stond er alleen de 1.000 meter op het programma. Bij de mannen wist enkel Kersholt zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Breeuwsma en Van der Wart werden vroegtijdig uitgeschakeld.

Bij de vrouwen wist alleen Rianne de Vries zich te plaatsen voor de kwartfinales. Zij werd gehinderd en kreeg daarom een kwartfinaleplaats toegewezen door de jury. Jorien ter Mors werd vierde in haar heat, waar een tweede plaats vereist was, en Yara van Kerkhof kreeg een straf uitgedeeld.

Sotsji

Sjanghai is een van de vier wereldbekers die dit seizoen op het programma staan. Als de genomineerden Kerstholt, Breeuwsma, Van der Wart, Ter Mors en Van Kerkhof in de toptwaalf eindigen, hebben ze voldaan aan de eis van NOC*NSF. De andere Nederlanders moeten daarvoor in de topacht eindigen.

In Turijn en Kolomna (wereldbekerwedstrijd drie en vier) moet ook nog aan de internationale eis van de ISU worden voldaan. Over die twee wedstrijden wordt een klassement opgemaakt en daarin is een plaats bij de beste 32 genoeg om een startplaats voor Nederland te verdienen. Bondscoach Jeroen Otter mag dan uit de gekwalificeerden kiezen wie hij meeneemt naar Sotsji.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl