NOS NieuwsAangepast

Rutte: over veel valt te praten

Premier Rutte heeft de Tweede Kamer toegezegd dat over veel onderdelen van de kabinetsplannen opnieuw valt te onderhandelen met de oppositiepartijen. Maar de oppositie ziet over het algemeen nog niet genoeg beweging en vindt de premier op veel punten niet concreet genoeg. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, is steun van oppositiepartijen belangrijk voor het kabinet.

"Gematst"

Rutte hield de Kamer onder meer voor dat Nederland er niet aan ontkomt volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen. Volgens hem heeft de Europese Commissie Nederland al "gematst". Een groot deel van de oppositie vindt dat het kabinet te krampachtig vasthoudt aan de 6 miljard. Rutte riep de Kamer op hierover elkaar niet de tent uit te vechten, maar het te hebben over de maatregelen zelf.

Rutte zei ook dat hij bereid is nog eens te kijken naar de inkomensverdeling en de belastingmaatregelen. Volgens een deel van de oppositie nivelleert het kabinet te veel en is voor bepaalde groepen de belastingdruk te groot. Rutte benadrukte dat het niet simpel is om daar iets in te veranderen. Hij wil ook bekijken of de accijnsverhogingen op diesel, lpg en alcohol kunnen worden aangepast, net als de verlaging van de belastingaftrek voor zelfstandigen.

"Opblazen"

Ook over onderdelen van het sociaal akkoord is volgens Rutte nog wel te praten. Maar hij noemde "opblazen" van het akkoord slecht voor Nederland en hij zei dat de sociale partners vermoedelijk bezwaar maken tegen eerdere aanpassingen in de WW en het ontslagrecht dan in het akkoord is afgesproken.

Rutte beloofde verder onder meer dat hij bereid is de bezuiniging op de AIVD tot na volgend jaar uit te stellen. Hij wil nadenken over halvering van de bezuiniging in latere jaren. Ook wil hij nog eens kijken naar de aanpassing van de Nabestaandenwet en naar de regelingen voor ouders met gehandicapte kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl