NOS NieuwsAangepast

"Qatar buit Nepalezen uit voor WK"

Qatar buit Nepalese arbeiders uit bij een groot infrastructuurproject voor het WK Voetbal in 2022. Volgens de Britse krant The Guardian zijn de afgelopen weken al zeker 44 Nepalezen om het leven gekomen tijdens andere bouwwerkzaamheden in de oliestaat.

Onder meer een internationale vakbondsorganisatie trok al eerder aan de bel over de werkomstandigheden in Qatar. Veel van de Nepalezen die tijdens het werk zijn gestorven, hadden een hartaanval gekregen. Anderen kwamen om door ongelukken op het werk. Volgens The Guardian zijn de werkomstandigheden zo abominabel, dat die kunnen worden gekwalificeerd als "moderne slavernij".

Woestijn

De krant baseert zich op eigen onderzoek en documenten van de Nepalese ambassade in Doha. Daaruit blijkt dat sommige arbeiders niet worden uitbetaald of dat hun paspoorten worden ingenomen. Zo willen bouwbedrijven voorkomen dat de Nepalezen terugkeren naar hun vaderland. Ook klagen buitenlandse werknemers over mishandeling en een gebrek aan eten en drinken in de snikhete woestijn.

In de krant stelt één van de bouwvakkers dat hij graag wil vertrekken, maar dat zijn werkgever dat niet toelaat. Hij bouwt mee aan Lusail. Dat is een gloednieuwe stad die in de woestijn uit de grond wordt gestampt. Er moet ook stadion verrijzen met een capaciteit van 90.000 toeschouwers voor de WK-finale.

Wegen en bruggen

Het organiserend comité van het WK Voetbal zegt dat de werkzaamheden aan projecten die direct aan het WK zijn gerelateerd nog moeten beginnen. Desondanks zegt het comité zich zorgen te maken over de beschuldigingen aan het adres van de aannemers die bij de bouw van Lusail zijn betrokken. Volgens het comité onderzoekt de Qatarese overheid de zaak.

Qatar telt relatief gezien de meeste buitenlandse werknemers ter wereld. Meer dan 90 procent van de beroepsbevolking komt uit het buitenland.

De verwachting is dat het oliestaatje in de aanloop naar het WK nog eens 1,5 miljoen buitenlandse werknemers binnenhaalt om alle havens, wegen, bruggen, hotels en stadions aan te leggen. Het land geeft naar verwachting 100 miljard euro uit aan infrastructuur-projecten gerelateerd aan het WK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl