NOS NieuwsAangepast

Nieuw advies condoomgebruik hiv

Koppels waarvan één van de twee hiv-besmet is kunnen onder bepaalde voorwaarden onbeschermde seks met elkaar hebben. Dat is een nieuw standpunt dat hiv-behandelaars in Nederland innemen. Voorwaarde is wel dat de besmette partner consequent hiv-remmers slikt.

Volgens de Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaars (NVHB) is de kans op besmetting in zo'n geval zeer klein, omdat de remmers de aanwezigheid van virusdeeltjes in het bloed verlagen. Naast het consequent slikken van hiv-remmers mogen beide partners geen soa hebben en geen beschadigingen aan het slijmvlies van hun geslachtsdelen. Ook een monogame relatie is een strikte voorwaarde.

Wel moeten beide partners zich volgens de behandelaars realiseren dat vele (zeer) kleine risico's over de jaren heen een relevant risico op overdracht van hiv kunnen gaan vormen.

Condoom weglaten

Wanneer aan alle specifieke voorwaarden wordt voldaan, kunnen vaste partners ervoor kiezen het condoom weg te laten, zo staat in het vernieuwde advies. Overleg met een arts wordt hierbij aangeraden. Het Aids Fonds, Hiv Vereniging Nederland en Soa Aids Nederland gaven dit advies al sinds 2011, maar behandelaars sluiten zich daar nu dus bij aan.

Hiv Vereniging Nederland is daar blij mee: "Dat betekent dat het advies nu ook in de wachtkamer aan stellen gegeven kan worden", zegt een woordvoerder. Vooral bij koppels met een kinderwens komt de spontaniteit nu terug, zegt een woordvoerder. Tot voor kort moesten er speciale maatregelen genomen worden als een stel waarvan de één hiv-besmet is, kinderen wilde krijgen. Zo moest het sperma van de man gewassen worden, voor het het via kunstmatige inseminatie ingebracht kan worden.

"Maar ook voor homo-stellen is het goed nieuws. De intimiteit in de relatie komt zonder condoom toch meer terug", zegt de Hiv Vereniging Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl