NOS NieuwsAangepast

Rutte nu aan zet in Tweede Kamer

Premier Rutte zal vandaag op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen moeten proberen om de oppositie tegemoet te komen.

Hij zal waarschijnlijk een paar voorstellen op tafel leggen, die in lijn zijn met de wensen van CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Deze partijen zijn nodig om de coalitie aan meerderheden te helpen in de Eerste Kamer.

"U zoekt het maar uit"

Gisteren, op de eerste dag van de algemene beschouwingen, was de oppositie nog ontevreden. Met name PvdA-leider Samsom bood weinig ruimte voor aanpassingen van de kabinetsplannen. Zo voelt hij er niets voor om de hervorming van de WW al volgend jaar in te voeren, zoals CDA en D66 willen.

Samsom kreeg het vanwege zijn "drammerigheid" aan de stok met CDA-leider Buma, die hem op een gegeven moment toebeet: "U zoekt het maar uit". Het CDA speelt een belangrijke rol in het debat, omdat het de oppositiepartij is met de meeste zetels in de Eerste Kamer. In de aanloop naar de beschouwingen liet Buma weten dat hij bereid is om de coalitie tegemoet te komen, maar hij wil daar wel iets voor terug.

Kinderopvang

Rutte antwoordt de Kamer vandaag en zal waarschijnlijk over de brug komen met extra geld voor de kinderopvang. Het zou gaan om enkele honderden miljoenen euro's. Daarmee kan het kabinet GroenLinks tevreden stellen. Die partij zou in ruil bereid zijn om de bezuinigingen op de kinderbijslag te steunen.

Het debat in de Kamer begint om 10.30 uur en is te volgen via Nederland 1, Politiek 24 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl