NOS NieuwsAangepast

"Akkoord vetolanden Syrië-resolutie"

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn het vrijwel eens over een resolutie over Syrië, zegt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gatilov. Hij zei tegen persbureau AP binnen twee dagen overeenstemming tussen de vetomachten te verwachten.

Tot dusver tekenden Rusland en China verzet aan tegen eerdere ontwerpresoluties waarin Syrië werd opgeroepen zijn chemische wapens in te leveren.

Ontmanteling

Rusland weigerde de optie van een militaire aanval op te nemen in de resolutie, voor het geval Syrië zich niet houdt aan de ontmanteling van chemische wapens. Volgens onderminister Gatilov bevat de nieuwe ontwerpresolutie een verwijzing naar militaire en niet-militaire actie.

Maar voor een daadwerkelijke militaire operatie tegen Syrië zou een aparte VN-resolutie nodig zijn.

Laatste rimpels

De toenadering tussen de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk volgt op een overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van deze landen en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Ook de Britse ambassadeur bij de VN verwacht dat de laatste rimpels in de komende dagen worden gladgestreken.

Maar de woordvoerder van de Russische delegatie bij de VN noemt de optimistische berichten 'wishful thinking' van het Westen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl