NOS NieuwsAangepast

VS tekent wapenverdrag VN

De Verenigde Staten hebben zich aangesloten bij 90 andere landen die een wapenverdrag hebben getekend van de Verenigde Naties.

Het verdrag verplicht landen om duidelijke regels op te stellen over onder meer de export van wapens. Dat moet onder meer leiden tot minder mensenrechtenschendingen. Ook moet het voor bijvoorbeeld terroristen moeilijker worden om aan conventionele wapens te komen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft namens de VS getekend. Hij noemt het verdrag een belangrijke stap in de strijd tegen illegale wapens.

Ratificatie Congres

Het verdrag moet nog door het Congres geratificeerd worden. Enkele Republikeinse senatoren verzetten zich tegen het verdrag. Volgens hen schendt het verdrag het recht van Amerikanen om wapens te dragen.

Kerry zegt dat het niet de bedoeling is om de binnenlandse verkoop van wapens te reguleren "Dit verdrag zal niemands vrijheid inperken. Het erkent juist de vrijheid van zowel individuen als staten om wapens te bezitten of te verkrijgen, zolang de doeleinden legitiem zijn".

De VS is 's werelds grootste wapenproducent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl