NOS NieuwsAangepast

Londen naar Hof om bankiersbonus

De Britse regering probeert via de rechter een streep te halen door het Europese besluit om bankiersbonussen af te toppen. Londen heeft daartoe een klacht ingediend bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Volgens het ministerie van Financiën is het Brusselse bonusbesluit in strijd met andere Europese verdragen en brengt het niet de gewenste stabiliteit in de bankenwereld

Eerder dit jaar besloot een meerderheid van EU-lidstaten dat bonussen voor bankiers niet hoger mogen zijn dan een jaarsalaris. Dat bedrag kan hooguit verdubbeld worden op aandringen van de aandeelhouders.

De nieuwe regels worden volgend jaar van kracht, en gelden ook voor Europese banken in andere continenten.

Euroscepsis

Groot-Brittannië, met de grootste financiële sector van Europa binnen zijn landsgrenzen, was het enige land dat tegenstemde. De Britten zijn bang dat getalenteerde bankiers niet meer in Europa aan de slag willen als de bonussen worden begrensd.

De Britse premier Cameron speelt in op de groeiende euroscepsis in zijn land met het besluit om naar de rechter te gaan. Cameron wil over enkele jaren een referendum houden over het EU-lidmaatschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl