NOS NieuwsAangepast

Zijlstra verdedigt belastingverhoging

VVD-fractievoorzitter Zijlstra heeft gezegd dat hij er niet omheen kan dat de belastingen moeten worden verhoogd. In de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zei hij dat hij het niet leuk vindt, maar dat het moet.

Op kritiek van de oppositie benadrukte hij nog eens dat een belastingtarief van 60 procent niet aan de orde is, zoals sommigen zeggen. Hij benadrukte dat de staatsschuld nu echt moet worden teruggedrongen en dat de financiën op orde moeten worden gebracht.

Zijlstra zei verder dat de VVD naar het totaaleffect op de koopkracht van alle maatregelen kijkt. Hij benadrukte dat werkenden er volgend jaar niet of nauwelijks op achteruit gaan. De VVD is bereid te bekijken of er minder belasting kan worden geheven, maar Zijlstra benadrukte dat hij vasthoudt aan 6 miljard euro aan extra bezuinigingen.

Knopen doorhakken

De VVD-fractievoorzitter riep iedereen op knopen door te hakken en niet vast te houden aan het eigen gelijk. "Voor de VVD is veel bespreekbaar, maar het doel is heilig: Nederland klaarstomen voor de toekomst, waarin de overheid geen schulden maakt, maar belastingen verlaagt."

De VVD is bereid om te kijken of te bezuiniging op de veiligheidsdienst AIVD kan worden gehalveerd. Zijlstra beloofde dat naar aanleiding van een vraag van D66.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl