NOS NieuwsAangepast

"Chemo wordt te lang doorgezet"

Patiënten met longkanker lijken steeds langer te worden doorbehandeld met chemotherapie. Dat is slecht voor de kwaliteit van leven in de laatste fase, zeggen de longarts Jan Willem van den Berg en anderen van de Isala-klinieken in Zwolle in het tijdschrift Medisch Contact.

De tijd tussen de laatste chemokuur en het moment van overlijden is korter geworden. Het langer doorbehandelen leidt niet tot langer overleven, ontdekten Van den Berg en zijn collega's.

Het nadeel van lang doorbehandelen is dat patiënten zich niet goed kunnen voorbereiden op de stervensfase, zeggen de onderzoekers. Zij vinden het dan ook nodig dat er meer aandacht komt voor de negatieve kanten van chemotherapie, zoals meer ziekenhuisopnames en minder tijd tussen behandeling en overlijden.

Te veel optimisme

In de Isala-klinieken is naar aanleiding hiervan een verpleegkundig specialist opgeleid, die zich bezighoudt met palliatieve zorg. Die zorg moet volgens Van den Berg al beginnen als de diagnose wordt gesteld, niet pas op het moment dat de chemotherapieën niet meer zinvol zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl