NOS NieuwsAangepast

Gehandicapten krijgen geen voorrang meer in Disney

In Disneyland en Disneyworld ontdekten steeds meer mensen het geheim voor het omzeilen van de lange wachtrijen: ze huurden een gehandicapte 'gids' in. Zo konden ze mee als begeleider en zonder te wachten een attractie in. En dat tikt aan: per rolstoel mochten zes begeleiders mee. Maar het voorkruipen is in Amerika nu voorbij, want gehandicapten moeten daar in Disneyland en Disneyworld voortaan achter in de wachtrij aansluiten.

In het filmpje hieronder is te zien hoe zo'n gehandicapte ''gids'' bezoekers een dagje mee op pad neemt. Vaak deden zij dit voor een flink uurloon.

Gehandicapten kregen tot nu toe met een speciale pas direct toegang tot attracties. De Disneyparken gaan gehandicapten nu een pas geven met daarop een tijd waarop ze zich bij een attractie kunnen melden. De tijden zijn gebaseerd op de wachttijden die er op dat moment zijn. Daardoor moet iemand met een beperking net zo lang 'wachten' als iemand die in de rij staat.

Disney zegt weinig anders te kunnen. De pretparken kunnen niet eisen dat iemand bewijst dat hij of zij een beperking heeft, vanwege de privacyregels in Amerika.

Privacyregels

In Nederland hebben de pretparken nog niet gemerkt dat er op grote schaal gesjoemeld wordt met regels. Het verschil is dan dat in de Nederlandse parken wel naar een bewijs gevraagd wordt. Zo vragen de Efteling en Walibi Holland naar een doktersverklaring.

In de Efteling mag je maximaal door drie mensen begeleid worden, in Walibi door eentje. Walibi stelt daarnaast op drukke dagen een maximum aan het aantal attracties waarin je via de achteruitgang in mag.

Ook in Ponypark Slagharen merken ze weinig van 'neppe' gehandicapten. "Het gebeurt vast wel eens, maar het zou voor ons geen optie zijn om mensen in een rolstoel de voorrang te weigeren. Dat is gewoon discrimineren", aldus persvoorlichter Angelique Klar.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl