NOS NieuwsAangepast

Obama: akkoord met Iran mogelijk

President Obama denkt dat een akkoord met Iran over het nucleaire programma van het land mogelijk is. Hij is optimistisch vanwege de gematigde koers die de nieuwe Iraanse president Rohani heeft ingezet.

In zijn toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York zei Obama dat minister Kerry samen met vijf andere landen gaat proberen een akkoord met Iran te bereiken. Donderdag hebben delegaties van deze landen in New York een ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

Wantrouwen

Obama benadrukte dat het onderlinge wantrouwen groot is en dat er veel moet gebeuren. Ook zei Obama dat de verzoenende woorden van Rohani moeten leiden tot daden die "transparant en controleerbaar" zijn.

Rohani heeft na zijn aantreden gezegd dat zijn land niet van plan is om een kernwapen te ontwikkelen, zoals het Westen vreest.

Ontmoeting?

Het is nog niet duidelijk of Obama en Rohani elkaar tijdens de vergadering van de VN persoonlijk zullen ontmoeten. Meer dan dertig jaar is er op dat niveau geen contact geweest. Zelfs een handdruk tussen de twee leiders zou al een doorbraak zijn.

Obama riep de VN verder op om zo snel mogelijk een "stevige resolutie" aan te nemen over Syrië, waarin het land verplicht wordt zijn arsenaal aan chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen. Wel hield de Amerikaanse president de mogelijkheid open om militair in te grijpen als Syrië zich niet aan de afspraken blijkt te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl