NOS NieuwsAangepast

Coalitie houdt vast aan 6 miljard

VVD en PvdA houden eraan vast dat er volgend jaar 6 miljard euro extra moet worden bezuinigd. De afgelopen dagen presenteerden veel oppositiepartijen tegenbegrotingen en in veel daarvan wordt minder dan 6 miljard bezuinigd. VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-leider Samsom zien niets in dat onderdeel van de plannen.

Merkwaardig en ingewikkeld

Zijlstra benadrukt dat Nederland kans loopt van de Europese Commissie een boete van 1 miljard euro te krijgen als het zich niet aan de 6 miljard houdt. Samsom noemt het "merkwaardig en ingewikkeld" om nu weer van de 6 miljard af te stappen.

VVD en PvdA zijn wel positief over de kans dat er zaken kunnen worden gedaan met de oppositie. Zijlstra ziet in de plannen van de oppositie veel "voorstellen die bruikbaar zijn" en Samsom constateert "aanknopingspunten". De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, en heeft daarom voor wetswijzigingen en begrotingen steun nodig van de oppositie.

De komende dagen zijn de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer en dan komen de verschillende plannen aan de orde. VVD en PvdA willen niet te veel op de discussie vooruitlopen.

Constructief

Zijlstra herhaalt dat wat hem betreft het sociaal akkoord moet worden aangepast, als dat nodig is om de plannen van het kabinet aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen. Samsom is bereid daarover "constructief na te denken", maar aan de meeste afspraken wil hij vasthouden.

Minister Dijsselbloem van Financiën noemt de tegenbegrotingen van de oppositiepartijen teleurstellend. Dijsselbloem is onder meer verbaasd dat D66 minder dan 6 miljard wil bezuinigen. Volgens hem is D66, dat hij zijn grootste criticaster van de laatste maanden noemt, radicaal voor Europa, maar zegt de partij eenzijdig Europese afspraken op.

Onverstandig

Alleen het CDA houdt nog vast aan zes miljard euro extra. "Dat is hun politieke inzet, maar ze slagen er niet in'', zegt Dijsselbloem. "Andere partijen willen minder of helemaal niet bezuinigen. Dat is onverstandig. Het probleem gaat niet vanzelf weg. Wij hebben zelf aangedrongen op strenge begrotingsregels, voor alle landen. Die gelden ook voor ons.''

Het sneller verkorten van de WW zoals D66 en het CDA willen, heeft volgens Dijsselbloem geen zin: "Versneld doorvoeren draagt totaal niet bij aan ons financiele probleem. Volgend jaar levert dat 0 euro op.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl