NOS NieuwsAangepast

Zorgbedrijven in de knel

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Ongeveer een op de drie instellingen die nu AWBZ-zorg leveren dreigt in de knel te komen door de grote hervorming van de AWBZ per januari 2015. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van ActiZ is uitgevoerd door PWC. ActiZ is de brancheorganisatie van instellingen die verpleeghuizen en verzorgingshuizen hebben en thuiszorg leveren.

PWC ondervroeg 81 van de 400 leden van ActiZ over de verwachte effecten van de stelselwijziging bij hun bedrijf. Bij de bedrijven die het volgens het onderzoek moeilijk gaan krijgen werken circa 130.000 mensen die zorg leveren aan ongeveer 650.000 mensen.

Hogere drempel

De drempel om in aanmerking te komen voor een plek in een verpleeghuis gaat de komende jaren verder omhoog. Mensen moeten langer thuis blijven wonen. Bedrijven gaan daardoor minder omzet halen.

Thuis komen ouderen minder snel in aanmerking voor hulp en zorg. Verpleging, verzorging en begeleiding wordt per 2015 uit de AWBZ gehaald en ondergebracht in de Zorgverzekeringswet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dat gaat gepaard met een bezuiniging van 1,7 miljard. Ook op de huishoudelijke hulp die al door de gemeenten wordt uitgevoerd, wordt 600 miljoen bezuinigd.

Verhuizen

Als AWBZ-instellingen failliet gaan betekent dat mogelijk sluiting van verzorgings- en verpleeghuizen. Dat kan ook gebeuren doordat instellingen een deel van hun locaties moeten sluiten. Bewoners moeten dan elders een plek vinden en dus verhuizen. Dat is voor hoogbejaarden met een zwakke gezondheid ingrijpend en van die groep leven er veel in verpleeghuizen.

Als bedrijven die thuiszorg leveren over de kop gaan moeten andere bedrijven de zorg overnemen. Dat is vooral gedoe voor cliënten, maar veel minder ingrijpend dan het failliet gaan van verblijfsinstellingen. Het personeel dat door een eventueel faillissement zijn baan kwijtraakt, zal deels terecht kunnen bij andere bedrijven. Maar een flink deel zal werkloos worden omdat er minder zorg geboden wordt.

Forse verliezen

Volgens het PWC-onderzoek stevenen bedrijven die hun meer meer dan 10 procent of zelfs meer dan 20 procent omzetdaling voorzien af op forse verliezen. Ongeveer een op de drie bij ActiZ aangesloten bedrijven hoort tot die groep. Daarbij gaat het vooral om bedrijven die nu vanuit de AWBZ gefinancierde zorg aan huis leveren. PWC verwacht dat de bedrijven in de periode 2016 -2018 door hun reserves heen zijn en in de problemen komen met het betalen van salarissen, sociale premies en rekeningen.

ActiZ stuurt staatssecretaris Van Rijn van VWS vandaag een plan met daarin een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de AWBZ-hervorming te laten slagen. Zo moeten alle betrokkenen zich strikt houden aan de afspraken en aan een helder tijdpad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl