NOS NieuwsAangepast

"Dood Yavuz bijna niet te bevatten"

Elif Yavuz, de Nederlandse vrouw die zondag werd doodgeschoten tijdens een terroristische aanslag in Kenia, stierf in de armen van haar Brits-Australische vriend Ross Langdon.

De 33-jarige Yavuz was ruim acht maanden zwanger. Haar broer Sinan zou over twee weken voor de bevalling naar Nairobi gaan, maar moest er zondag heen voor het identificeren van zijn zus. "Waar iedereen zo naar uitkeek is compleet weg", schrijft hij op Facebook. "Het is veranderd in een nachtmerrie."

Mokerslag

Yavuz groeide op in het Noord-Brabantse Reusel. Haar Turkse vader was een bekende binnen de Turkse gemeenschap, zegt Eindhovens raadslid Ibrahim Wijbenga.

Ze studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Dit is verschrikkelijk nieuws dat bij velen als een mokerslag moet zijn aangekomen", zegt rector magnificus Bas Kortmann. "Het is bijna niet te bevatten dat Elif Yavuz en haar partner door zo veel grof geweld plotseling uit het leven zijn weggerukt."

Lachtherapeut

Na haar afstuderen werkte Yavuz jarenlang in Azië en Afrika. Ze promoveerde dit jaar aan de universiteit van Harvard in de VS. "Ze was warm en erg intelligent", zegt een oud-mentor tegen de Harvard Gazette. "Ze was ongelofelijk grappig en uniek." Volgens medestudenten was Yavuz onder meer "een vriendin, lachtherapeut, vegetarische kok, yogi, avonturier en aanstaande moeder".

In Tanzania deed Yavuz onderzoek voor een malariaproject voor de Bill Clinton Foundation. Ze ontmoette de voormalige president vorige maand. In een verklaring noemen de Clintons Yavuz "briljant, toegewijd en zeer gewaardeerd onder haar collega's, die haar zeer zullen missen".

Levendig en betrokken

Yavuz' vriend Langdon was architect en ontwierp vrijwillig een aids-ziekenhuis in Kenia. "Hij was zo'n levendig en betrokken persoon", zegt zijn moeder in een verklaring. "Onze familiebijeenkomsten gingen altijd over zijn avonturen en liefde. We weten niet hoe we zonder hem moeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl