Ruimterots voor baas planetarium
De naam van directeur Adrie Warmenhoven van het Eise Eisinga Planetarium is vereeuwigd in het heelal. Een planetoïde in een baan rond de zon is naar hem vernoemd.
Het rotsblok zweeft tussen Mars en Jupiter en is in 1971 ontdekt. Het planetarium in Franeker weet niet wie Warmenhoven heeft voorgedragen, maar denkt dat hij wordt geëerd vanwege zijn inzet voor het populariseren van de sterrenkunde.
Over het algemeen worden mensen vernoemd die veel doen of gedaan hebben voor de sterrenkunde, laat bestuurslid Eddy Echternach weten.
Verbaasd
Warmenhoven zelf is op vakantie en is via e-mail op de hoogte gebracht van de vernoeming. Volgens Echternach was hij verbaasd. "Je weet het niet van tevoren, je wordt er zelf niet van op de hoogte gesteld, het gebeurt allemaal om je heen, het komt eigenlijk altijd als een verrassing".
Er zijn miljoenen planetoïden in de ruimte. Zo'n 18.000 hebben een naam gekregen; enkele honderden zijn vernoemd naar Nederlanders, bekende en onbekende. Onder hen zijn niet alleen wetenschappers als André Kuipers en Constantijn Huygens of Spinoza, maar ook kunstenaars als Van Gogh en Rembrandt. Ook Johan Cruijff is vernoemd, evenals Anne Frank, Aletta Jacobs en Boudewijn Büch.