NOS NieuwsAangepast

Onduidelijkheid gijzeling Kenia blijft

Nog steeds is er onduidelijkheid over de toestand in het winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De minister van Binnenlandse Zaken zei vannacht dat veiligheidstroepen alle verdiepingen van het winkelcentrum in handen hebben, maar vanochtend zijn toch weer schoten gehoord.

"Wie moet je geloven?", zei correspondent Koert Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. "Het enige wat we zeker weten, is dat we nu in de eindfase zitten."

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken kan het zijn dat de terroristen zich in enkele winkels verstopt hebben, maar volgens hem is de situatie volledig onder controle.

Terroristen gedood

Bij het uitkammen van de verdiepingen zouden drie terroristen zijn gedood. Het is niet bekendgemaakt of er gijzelaars zijn bevrijd bij de actie. Volgens de minister is het onwaarschijnlijk dat er nog ergens gijzelaars worden vastgehouden.

Keniaanse troepen begonnen gistermiddag aan een derde aanval op de terroristen in het winkelcentrum. Gisteren zei een regeringsfunctionaris ook al dat veiligheidstroepen het gebouw volledig onder controle hadden, maar even later bleek dat niet het geval.

Onduidelijk

Het is ook nog steeds onduidelijk wie de daders zijn. De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat het mannen zijn, die verkleed als vrouw gewapend zijn binnengekomen. Vrouwen worden bij de beveiliging niet gecontroleerd op wapens. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken zijn de daders Amerikanen en is hun leider een Britse vrouw.

De terroristen van al-Shabaab bestormden het winkelcentrum zaterdagmiddag. Bij de aanval kwamen volgens het Keniaanse Rode Kruis zeker 62 mensen om het leven, onder wie een Nederlandse vrouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl