NOS NieuwsAangepast

Iran laat weer gevangenen vrij

Iran heeft opnieuw een aantal gevangenen vrijgelaten. Onder de tachtig gedetineerden zijn demonstranten die waren opgepakt tijdens de groene revolutie in 2009. Duizenden mensen gingen wekenlang de straat op om te protesteren tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad.

Vorige week liet Iran ook al elf politieke gevangenen vrij, onder wie mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh. Belangrijke oppositieleiders zoals Mousavi en Karroubi hebben nog steeds huisarrest.

De vrijlating van vandaag wordt gezien als een gebaar van de nieuwe president Rohani, vlak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In New York zal hij woensdag onder meer spreken met de Franse president Hollande over de situatie in Syrië.

Nucleaire programma

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif zal in New York ook praten over het Iraanse nucleaire programma. EU-buitenlandchef Ashton heeft vooraf met Zarif gesproken en ze is positief gestemd. "We hebben een aantal belangrijke problemen besproken die betrekking hebben op de nucleaire kwestie. Het was een goed en constructief gesprek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl