NOS NieuwsAangepast

Merkel: contact met SPD gelegd

De Duitse CDU gaat eerst proberen een coalitie te vormen met de sociaal-democratische SPD. Bondskanselier Merkel zei vanmiddag op een persconferentie in Berlijn dat ze al heeft gesproken met SPD-partijvoorzitter Sigmar Gabriel.

Merkel kreeg ook de vraag of ze nog contact opneemt met de Groenen. "Andere contacten zijn niet uitgesloten", antwoordde ze.

SPD-voorzitter Sigmar Gabriel zei vanmiddag dat zijn partij openstaat voor gesprekken, maar dat samenwerking met de CDU geen automatisme is.

Europa

Veel SPD'ers hebben twijfels of het verstandig is om in een grote coalitie te gaan zitten met Merkels CDU. Analisten zeggen dat de SPD zijn huid sowieso duur zal verkopen.

Merkel bedankte vanmiddag ook haar coalitiepartner FDP. Ze betreurt het dat de liberalen de kiesdrempel net niet hebben gehaald.

Volgens de bondskanselier hebben de Duitse kiezers zich ook duidelijk uitgesproken voor eenheid binnen de Europese Unie. Merkel kondigde aan dat de EU moet blijven hervormen om zijn concurrentiepositie te versterken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl