NOS NieuwsAangepast

Zwarte rook boven winkels Nairobi

Boven het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi hangt zwarte rook. Verslaggevers horen luide explosies. Het lijkt erop dat veiligheidstroepen een nieuwe poging doen om de islamitische terroristen van al-Shabaab uit te schakelen en de gijzelaars te bevrijden.

Journalisten in de omgeving hebben de indruk dat de veiligheidstroepen via het dak proberen binnen te komen.

Bevrijdingsactie

De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken zei dat bij deze actie "bijna alle gijzelaars" zijn bevrijd. Eerder was gezegd dat de terroristen nog zo'n tien gijzelaars gevangen zouden houden.

Verder zei de minister dat er twee terroristen zijn gedood. De grensbewaking is in de hoogste staat van paraatheid om te voorkomen dat terroristen het land binnenkomen of verlaten.

Kogelwerend glas

Vanmorgen waren in het gebouw explosies en een schotenwisseling te horen. NOS-correspondent Koert Lindijer zag veiligheidstroepen naar binnengaan. Het lijkt erop dat er ook Israëlische anti-terreurspecialisten in Nairobi zijn om te helpen bij het beëindigen van de gijzeling.

De terroristen, tien tot achttien, hebben zich teruggetrokken in een hoek van het gebouw op de begane grond. Daar zit een bankfiliaal dat is voorzien van kogelwerend glas.

Nederlands slachtoffer

Twee dagen geleden bestormden de terroristen het complex en schoten volgens nieuwe cijfers van het Keniaanse Rode Kruis zeker 62 mensen dood.

Vandaag bleek dat het Nederlandse slachtoffer hoogzwanger was. 63 mensen worden nog vermist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl