NOS NieuwsAangepast

Kremlin: activisten zijn net piraten

Een hoge functionaris van het Kremlin beschuldigt de Greenpeace-activisten van het schip de Arctic Sunrise van piraterij. Bij hun actie in het Noordpoolgebied hebben zij zich gedragen als Somalische piraten, zei Sergei Ivanov.

De activisten werden donderdag door Rusland aangehouden toen zij protesteerden tegen activiteiten van oliegigant Gazprom in het Noordpoolgebied. Russische kustwachtagenten kwamen aan boord van het schip en namen het over. Volgens de actiegroep deden ze dat gewapend.

Vijftien jaar cel

Officieel ligt er nog geen Russische aanklacht tegen de activisten. Maar volgens Ivanov, de stafchef van het Kremlin, "vinden veel mensen in Rusland dit een vorm van piraterij". Op piraterij staat in Rusland een straf van maximaal vijftien jaar gevangenschap.

Ivanov zei ook dat de activisten zich te radicaal hebben gedragen. Greenpeace spreekt dat tegen en zegt dat het vreedzaam actievoerde.

De Arctic Sunrise voer onder Nederlandse vlag. Premier Rutte heeft Rusland om een verklaring gevraagd over het optreden van de kustwacht.

Juridische basis

De beschuldiging van piraterij kan Rusland een juridische basis geven voor het ingrijpen. Volgens het zeerechtverdrag van de Verenigde Naties hebben landen het recht schepen over te nemen wanneer zij vermoeden dat er piraten aan boord zijn.

Hoe het nu met de actievoerders gaat is niet duidelijk. Greenpeace slaagt er niet in om contact met hen te leggen, meldde de organisatie eerder vandaag. Aan boord van de Arctic Sunrise waren dertig activisten, onder wie twee Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl