NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing voor NL'ers Kenia

Nederlanders in de Keniaanse hoofdstad Nairobi wordt geadviseerd niet op pad te gaan. Het advies van de Nederlandse ambassade volgt op de schietpartij in winkelcentrum Westgate in Nairobi. Volgens berichten van het Rode Kruis zijn er minstens 20 doden gevallen.

Vanuit de Nederlandse ambassade zijn meerdere sms'jes verstuurd naar Nederlanders in Kenia, zegt ambassadeur Reintjes vanuit Nairobi. Zo is onder meer het noodnummer van de Nederlandse ambassade doorgegeven. Eerder werd Nederlanders per sms afgeraden om naar het luxe winkelcentrum Westgate te gaan, maar vanwege berichten over een mogelijke tweede aanval is het advies bijgesteld om niet op pad te gaan.

Nederlanders in het complex

De Nederlandse ambassademedewerker Rob van Dijk was op het moment van de schietpartij in het winkelcentrum. Van Dijk en zijn echtgenote zaten op een terras in het gebouw, toen ze ineens schoten en granaten hoorden. Ze hebben een half uur op de grond gelegen. Twee mensen op het terras zijn geraakt. Later kon het stel ontsnappen. De twee zijn ongedeerd. Ook de Nederlandse journalist Arjen Westra was in het complex op het moment van de schietpartij, ook hij is naar buiten gekomen.

Op de Nederlandse ambassade in Nairobi is een crisisteam gevormd. Het ambassadepersoneel volgt de situatie via Keniaanse media. Het is niet duidelijk of er nog meer Nederlanders in het drukke winkelcentrum waren.

Doelwit van terroristen

Ook zijn twee medewerkers van de ambassade naar het winkelcentrum gegaan om eventuele Nederlanders in nood bij te staan. Zij dragen hesjes van de ambassade om makkelijker herkenbaar te zijn.

In juli waarschuwde de Nederlandse ambassade in Nairobi Nederlandse toeristen in Kenia ook al dat zij mogelijk het doelwit van terroristen zouden kunnen zijn. Ze moesten toen extra opletten en konden beter niet naar plekken gaan waar veel buitenlanders samenkomen. De ambassade stuurde toen ook een sms-bericht naar alle geregistreerde Nederlanders in Kenia om hen te waarschuwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl