NOS NieuwsAangepast

Bouwstop Brabantse veehouderij

De provincie Noord-Brabant heeft een bouwstop afgekondigd voor alle veehouderijen. Daardoor kunnen gemeenten het komende half jaar geen bouwaanvragen voor nieuwe stallen meer in behandeling nemen.

De bouwstop geldt alleen voor bedrijven die nog niet aan nieuwe regels voldoen. Voor bedrijven die dat al wel doen kan een ontheffing worden aangevraagd.

Het besluit van de provincie kwam als een verrassing en is direct van kracht geworden. Zo willen Gedeputeerde Staten voorkomen dat veehouders hun onderneming nu nog uitbreiden om te voorkomen dat ze moeten voldoen aan strengere regels die volgend jaar maart van kracht worden. Die regels moeten de veehouderij duurzamer maken. Ze hebben betrekking op onder meer fijnstof en geur.

Dierenwelzijn

De provincie zegt op deze manier ook boeren te willen belonen die al wel volgens de nieuwe regels hun bedrijf willen uitbreiden. "Voorlopers worden gehonoreerd, achterlopers geblokkeerd", zei gedeputeerde Yves de Boer in het NOS Radio 1 Journaal.

Veehouders moeten volgens de nieuwe wetgeving meer rekening houden met dierenwelzijn, stankoverlast, de uitstoot van schadelijke stoffen, en de buurt moet worden betrokken bij de uitbreidingsplannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl