NOS NieuwsAangepast

Regionalen wijzen NPO-plan af

De regionale omroepen wijzen het plan van de Nederlandse Publieke Omroep af om hen op te heffen. Op hun websites hebben ze geen goed woord over voor het voorstel dat NPO-voorzitter Hagoort aan staatssecretaris Dekker heeft gestuurd.

RTV Noord-hoofdredacteur Mischa van den Berg noemt het een slecht plan. "De kracht van RTV Noord is dat we zelf Groningers zijn. We weten wat er leeft, kennen de behoeftes en begrijpen de cultuur. Dat kun je niet vanuit Hilversum aansturen."

"Hautaine houding"

Directeur en hoofdredacteur Henk Lemckert van Omroep Brabant denkt er net zo over: "We moeten verankerd blijven in onze eigen provincie en geen onderdeel worden van het Hilversums bestel."

Het commentaar van directeur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost: "Het tekent de hautaine houding van Hilversum ten opzichte van de regionale omroepen."

Het meest vergaande model

Staatssecretaris Dekker had de NPO gevraagd vier vormen van samenwerking tussen de landelijke en regionale omroepen te onderzoeken.

De NPO is voorstander van het meest vergaande model. Daarin verdwijnen de zelfstandige regionale omroepen, maar gaan de regionale redacties onder NPO-vlag door met het brengen van regionaal nieuws.

NPO-voorzitter Hagoort zegt dat met het meest vergaande model veel effiencywinst kan worden behaald, onder meer door vermindering van het aantal bestuurslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl