NOS NieuwsAangepast

Berechting ex-first lady in Ivoorkust

De voormalige presidentsvrouw Simone Gbagbo, die wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, wordt in Ivoorkust berecht. De regering wil haar niet overdragen aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Volgens een woordvoerder is het land zelf heel goed in staat om haar een "eerlijk en evenwichtig" proces te geven.

Simone Gbagbo wordt er door het Internationaal Strafhof van beschuldigd dat ze onder meer was betrokken bij moord, verkrachting en andere vormen van seksueel misbruik.

Bittere strijd

Haar man, oud-president Laurent Gbagbo, kwam in 2000 aan de macht in Ivoorkust. Bij de lang uitgestelde verkiezingen van 2010 werd hij verslagen, maar Gbagbo weigerde om zijn nederlaag te erkennen. Hij stortte het verdeelde, West-Afrikaanse land in een bittere strijd.

In april 2011 werd Gbagbo gearresteerd door het leger. Sinds november 2011 zit hij in een cel in Den Haag in afwachting van zijn proces.

Kritische houding naar ICC

De weigering van de regering van Ivoorkust om ook zijn vrouw uit te leveren, heeft mogelijk te maken met de kritische houding van veel Afrikaanse regeringen als het gaat om het ICC.

Het Hof ligt onder vuur omdat verschillende regeringen vinden dat Afrikanen oneerlijk worden behandeld.

Permanent hof

Een woordvoerder zegt dat het Internationaal Strafhof nog geen officiële bevestiging heeft van de beslissing van de regering van Ivoorkust om Simone Gbagbo in eigen land te berechten.

Het ICC is een permanent hof dat personen vervolgt die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl