NOS NieuwsAangepast

"Kabinet miskent probleem bijstand"

De vereniging van sociale diensten Divosa waarschuwt dat het kabinet het aantal bijstandsgerechtigden voor volgend jaar te laag inschat. Ook is het kabinet zich onvoldoende bewust van de omvang van fraude met bijstandsgeld.

Er zitten er nu meer dan 400.000 mensen in de bijstand. Het kabinet gaat ervan uit dat er volgend jaar 410.000 bijstandsgerechtigden zullen zijn. Maar dat aantal zal veel hoger uitvallen, verwacht Divosa.

Extra uitgaven

Volgens de sociale diensten brengt de groei van het aantal bijstandsgerechtigden extra uitgaven van een half miljard met zich mee. Gemeenten kunnen dat niet opbrengen, aldus Divosa.

De vereniging stelt vast dat gemeenten nu al de aanvragen voor bijstand nauwelijks meer kunnen bijbenen.

Voorschot

Als een aanvraag niet snel genoeg wordt behandeld, moet een voorschot worden betaald. Bij één op de drie aanvragen blijkt achteraf dat de aanvrager onterecht een voorschot heeft ontvangen. Het voorschot moet dan worden terugbetaald, maar vaak is het geld dan al uitgegeven.

Volgens Divosa is Den Haag zich niet bewust van de omvang van de problemen. Een woordvoerder van Sociale Zaken vermoedt dat de constatering van Divosa 'berust op een onjuiste interpretatie van de cijfers'. Staatssecretaris Klijnsma zal volgens hem nauw contact houden met de sociale diensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl