NOS NieuwsAangepast

NPO wil integratie met regionalen

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is voorstander van integratie van de landelijke en regionale publieke omroep tot één publieke mediadienst. Dat schrijft NPO-voorzitter Henk Hagoort in een brief aan staatssecretaris Dekker van Cultuur.

De samenvoeging is nodig om ook in de toekomst "slagvaardig" te kunnen opereren in een medialandschap dat steeds meer wordt gedomineerd door internationale kapitaalkrachtige bedrijven, aldus Hagoort.

Dekker had de NPO gevraagd om vier vormen van samenwerking van de regionale en landelijke publieke omroep te onderzoeken.

Inkoop

In het meest vergaande model is sprake van volledige integratie. De regionale omroepen worden volledig opgenomen in de landelijke publieke omroep en houden op te bestaan. I

In de regio blijven nieuwsredacties bestaan om het regionale nieuws zo goed mogelijk te kunnen brengen. De redacties worden vanuit Hilversum gecoördineerd.

In het minst vergaande model blijven de huidige regionale omroepen bestaan, maar wordt de samenwerking met de landelijke publieke omroep versterkt, bijvoorbeeld door inkoop gezamenlijk te regelen.

Efficiencywinst

De NPO is voorstander van het meest vergaande model, schrijft Hagoort. Er ontstaat dan één voor de samenleving herkenbare partij, waarmee zo veel mogelijk efficiencywinst kan worden gehaald, onder meer door vermindering van het aantal bestuurslagen, samenwerking bij productie en gezamenlijke inkoop.

Volgens Hagoort moet de regionale omroepen dan wel eerst de bezuiniging van 25 miljoen euro doorvoeren, die eerder door het kabinet werd opgelegd. De regionale budgetten die overblijven moeten voor de regionale journalistiek taak worden vrijgemaakt.

Reorganiseren

De NPO kan zelf geen bezuinigingen meer dragen, zegt Hagoort. Hij wijst er daarbij op dat reorganiseren geld kost, dat de NPO al twee keer eerder fors moest inleveren en dat de Ster-inkomsten steeds verder teruglopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl