NOS NieuwsAangepast

Syrië geeft wapen-info aan OPCW

Het Syrische regime heeft informatie over chemische wapens gegeven aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). De organisatie verwacht de komende dagen nog meer gegevens te krijgen. Wat de informatie inhoudt, zal niet bekend worden gemaakt.

Volgens een diplomaat van de VN is de ontvangen informatie "behoorlijk lang" en wordt die op dit moment vertaald. Syrië zou zo'n 1000 ton aan chemisch wapens in huis hebben.

Den Haag

De Uitvoerende Raad van de OPCW zou zondag in Den Haag bijeen komen om te praten over de vernietiging van chemische wapens in Syrië, maar die vergadering is uitgesteld. De raad, waarin 41 landen zitten, is verantwoordelijk voor de uitvoering van de het Verdrag chemische wapens.

Het is niet duidelijk waarom de vergadering is uitgesteld. Ook is nog niet bekendgemaakt wanneer de raad nu bij elkaar zal komen.

Inspecteurs toelaten

Syrië trad begin deze week toe tot de OPCW. Het verdrag dat chemische wapens verbiedt, wordt voor Syrië op 14 oktober van kracht. Het land heeft daarna nog 30 dagen om alle chemische wapens te melden aan het OPCW. Daarna moet Syrië inspecteurs toelaten en als laatste stap moeten de wapens worden vernietigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl