NOS NieuwsAangepast

Kabinet: belastinggevolgen bekend

Het kabinet is niet verbaasd over de gevolgen die de Prinsjesdagplannen hebben voor de belastingdruk. "Dit is het gevolg van de inkomenspolitieke maatregelen die we in de coalitie hebben afgesproken," zegt minister Dijsselbloem van Financiën.

Die maatregelen hangen rechtstreeks samen met het besluit, afgelopen november, om de zorgpremie toch niet inkomensafhankelijk te maken. Daarbij had het kabinet gelijk al duidelijk gemaakt dat dan wel de belastingen omhoog moesten. "Feitelijk is er niets nieuws onder de zon", stelt ook staatssecretaris Weekers.

Prinsjesdag

Al vanaf Prinsjesdag stelt oppositiepartij CDA dat het kabinet de belastingschijven voor de middeninkomens stiekem verhoogt naar 49 procent en voor de hogere inkomens naar 59 procent. Deze percentages komen ook naar voren in berekeningen van het Financieel Dagblad vandaag.

Het kabinet noemt deze beweringen onjuist. "Het totale koopkrachtbeeld is niet veranderd", zegt premier Rutte. "De gevolgen die de inkomensafhankelijke zorgpremie zou hebben gehad, zie je nu terug in de belastingen. Maar het beeld blijft hetzelfde." Volgens de koopkrachtcijfers van het CPB gaan de hogere inkomensgroepen er niet meer dan 1,75 procent op achteruit.

Lastig begrip

Volgens Rutte is het moeilijk uit te leggen waarom de beweringen van het CDA niet kloppen: "Dan moet je het over het marginale tarief hebben en dat is een lastig begrip." Een marginaal belastingtarief is in de hoogste schijf het percentage belasting dat moet worden betaald over elke extra euro aan inkomen.

Dit systeem zorgt er volgens Rutte in de praktijk voor dat mensen in bepaalde gevallen van een klein deel van hun salaris 42 cent per euro overhouden. Maar dat betekent niet dat ze dus over hele salaris 58 procent belasting betalen. "Het marginale tarief kan bij de hogere inkomens wat hoger lijken, maar aan de belastingschijven verandert niets", zegt Weekers.

Bekijk de doorrekeningen van EY Belastingadviseurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl