NOS NieuwsAangepast

Coalitie steunt rijken-besluit

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen het besluit van staatssecretaris Teeven van Justitie om vermogende buitenlanders makkelijker toe te laten. Hij wil vreemdelingen die ten minste 1,25 miljoen euro in het Nederlandse bedrijfsleven investeren onder bepaalde voorwaarden een tijdelijke verblijfsvergunning geven. De oppositie is daar heel kritisch over.

Kamerlid Azmani van Teevens eigen VVD benadrukt dat het hier niet om kansarme migranten gaat en dat andere landen dit ook doen. De VVD onderstreept wel dat de vreemdeling de economie moet stimuleren en dat goed moet worden gecontroleerd of het niet om zwart geld gaat.

Tijdelijke vergunning

PvdA-woordvoerster Maij benadrukt dat het alleen om een tijdelijke vergunning gaat en dat Teeven onderzoek wil doen waar het geld vandaan komt.

D66-Kamerlid Schouw vindt het een bizar plan. Volgens hem wordt met twee maten gemeten. Hij benadrukt dat Teeven niet te veel Syrische vluchtelingen een tijdelijke verblijfsvergunning wil geven, omdat hij bang is dat de vergunning vaak toch permanent wordt. "Waarom geldt dat hier dan niet?", vraagt Schouw. Ook denkt hij dat niet goed getoetst kan worden of de buitenlander wel op een legale manier aan zijn geld is gekomen.

Ook CDA en ChristenUnie hebben grote aarzelingen. CDA-woordvoerder Van Hijum noemt het onwenselijk dat alle lidstaten met eigen criteria bepalen of iemand een verblijfsvergunning krijgt. Hij vindt dat je geen vergunning moet kunnen "kopen" en maakt zich ook zorgen over de mogelijke verdringing van Nederlanders op de arbeidsmarkt.

Vermogende vreemdelingen

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind kan zich wel iets bij het plan voorstellen, maar noemt het zuur dat de grenzen open gaan voor vermogende vreemdelingen terwijl ze gesloten blijven voor mensen die vluchten voor oorlogsgeweld. "Als Teeven dan zo ruimhartig is, laat hij dan ook Syrische vluchtelingen toelaten."

GroenLinks-kamerlid Voortman vindt het besluit "te cynisch voor woorden". Ook zij legt een verband met Syrië. Ze benadrukt dat het krijgen van een verblijfsvergunning alleen aan geld wordt gekoppeld, terwijl er geen extra vluchtelingen uit Syrië worden toegelaten.

Vergunning

SP-Kamerlid Gesthuizen noemt het plan moreel gezien niet juist. "Als je maar een zak geld meebrengt, krijg je een vergunning. En dat is een enorm verschil met mensen die niet zoveel geld hebben". Afgezien daarvan vraagt ze zich af hoe Nederland kan toetsen of buitenlanders geen zwart geld meebrengen.

PVV-Kamerlid Fritsma vindt het een slecht plan, dat bovendien erg misbruikgevoelig is.

In een reactie op de kritiek zegt premier Rutte dat het plan een impuls aan de economie geeft. Door deze mensen geen verblijfsvergunning te geven, loopt Nederland mogelijk investeringen mis, aldus de premier. Hij noemt de opmerkingen over vluchtelingen het vergelijken van appels met peren. "Vluchtelingen kunnen binnen zekere grenzen naar Nederland komen, en hier praten we over een heel andere groep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl