NOS NieuwsAangepast

Bestand al-Qaida, rebellen Syrië

In het noorden van Syrië hebben lokale rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL) en strijders van al-Qaida een staakt-het-vuren getekend. Beide groepen opstandelingen vochten de afgelopen dagen in de stad Azaz, bij de grens met Turkije.

Ze hebben afgesproken om over en weer krijgsgevangenen uit te wisselen. Ook moeten ze elkaars controleposten in en om Azaz weer overdragen. Een van de grootste VSL-brigades uit Aleppo, Al Tawheed, controleert de naleving van het bestand.

Onderdrukking

Azaz stond sinds juli vorig jaar onder controle van het Vrije Syrische Leger, maar werd woensdag onder de voet gelopen door strijders van de ISIS: de Islamitische Staat Irak en Syrië, die onder de vlag van al-Qaida vecht.

De Syrische Nationale Coalitie (SNC), de politieke vertegenwoordiging van de opstand tegen president Assad, veroordeelt de aanval van ISIS. "Deze actie staat haaks op het idee van de Syrische revolutie", zegt de organisatie. Ook beschuldigt de SNC de al-Qaida-aanhangers van onderdrukking van de vrijheden van burgers, artsen, journalisten en activisten.

Goede resultaten

Verslaggever Lex Runderkamp, die enkele weken geleden nog in Azaz was, bevestigt het beeld dat de SNC schetst. "Hoe dichter al-Qaida bij de grens komt, hoe moeilijker het is om daar te leven", zegt hij.

"Het is gevaarlijk voor hulporganisaties, die niet worden getolereerd door al-Qaida, omdat het westerse organisaties zijn. Het is ook verschrikkelijk gevaarlijk voor journalisten, omdat al-Qaida heeft verklaard dat journalisten spionnen zijn."

Volgens Runderkamp accepteren de gewone Syriërs de strijders van al-Qaida alleen maar omdat die zulke goede resultaten boeken op het slagveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl