NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanval legerbases Jemen

Bij terreuraanvallen op militaire doelen in het zuiden van Jemen zijn zeker dertig doden gevallen. Onder de slachtoffers zijn veel agenten en militairen.

In dichte mist vielen militanten vanmorgen drie legerkampen aan. Ze lieten autobommen ontploffen en het kwam op zeker één plek tot een langdurig vuurgevecht. Een legerwoordvoerder zegt tegen persbureau AP dat de aanvallen de militairen volkomen verrasten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar volgens de overheid zit een tak van al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP) erachter. Die voert vaker aanslagen op legereenheden uit.

AQAP

In de zuidelijke provincie Shabwah wordt al jarenlang gevochten tussen militante groeperingen en het leger. In 2011 bezetten AQAP en geallieerde groepen een aantal steden in het zuiden van Jemen. Vorig jaar wist het leger met hulp van Amerikaanse onbemande vliegtuigen de groeperingen te verdrijven.

"Het tekent de kracht van al-Qaida", zegt correspondent Sander van Hoorn over de aanvallen. "Jarenlange bombardementen met Amerikaanse drones en acties van het leger van Jemen hebben kennelijk niet kunnen voorkomen dat nog altijd een gecoördineerde actie mogelijk is door al-Qaida."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl