NOS NieuwsAangepast

Samsom: nog geen standpunt JSF

PvdA-leider Samsom zegt dat hij nog niet weet of zijn fractie het kabinetsbesluit om 37 JSF-toestellen te kopen zal steunen. "We hebben nog geen standpunt ingenomen, ik ook niet", zei hij bij Pauw en Witteman.

Samsom wijst op de kritiek van de Algemene Rekenkamer op de beperking die het aantal toestellen met zich meebrengt. Volgens de Rekenkamer kunnen met 37 JSF's niet alle binnenlandse en internationale taken worden uitgevoerd. Door onderhoud en oefeningen en de bewaking van het Nederlandse luchtruim zijn er niet altijd vier toestellen beschikbaar voor internationale veiligheidstaken.

"De Rekenkamer mag als scheidsrechter optreden, hebben we in het regeerakkoord afgesproken. Als die zegt dat het niet lukt dan kan het zijn dat we het besluit niet steunen", zei Samsom.

Duurder

Hij wijst op het gevaar dat het JSF-project hierdoor weer duurder kan uitvallen dan nu begroot door het ministerie van Defensie.

Samsom bestrijdt het beeld dat de PvdA-fractie geen inspraak in de kwestie heeft. "Dit is geen fraai beeld. Het is ook niet waar."

Minister Hennis van Defensie zei in Nieuwsuur dat ze er zeker van is dat ze de Tweede Kamer met argumenten over kan halen voor de JSF te kiezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl