NOS NieuwsAangepast

SP: Vodafone-contract opzeggen

De SP wil dat de Tweede Kamer het abonnement bij Vodafone opzegt omdat onduidelijk blijft of het telecombedrijf wel veilig is. "Als een provider zo onder vuur ligt dan moet je de samenwerking opzeggen," aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Volgens de Süddeutsche Zeitung is uit informatie van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden gebleken dat de Britse geheime dienst grote telecombedrijven, waaronder Vodafone, betaalt om hun klanten te bespioneren.

Formeel verzoek

Van Raak had aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gevraagd of het klopt dat Vodafone informatie doorspeelt. Plasterk schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer: "Vodafone heeft mij bevestigd dat gegevens alleen na formeel verzoek daartoe binnen de kaders van Nederlandse wet- en regelgeving aan Nederlandse opsporings- en veiligheidsdiensten worden versterkt."

Volgens Van Raak is deze informatie onvoldoende om te kunnen vaststellen dat het Nederlandse parlement niet wordt afgeluisterd. Hij wil een gesprek met de AIVD om meer te weten te komen.

Veiligheid

Ook andere overheidsinstellingen zouden het contract moeten opzeggen, vindt hij. "Het gaat me niet alleen om de Tweede Kamer, maar om de veiligheid van de Nederlandse overheid."

Vodafone is sinds 2010 via een openbare aanbesteding de provider van de Tweede Kamer, het kabinet, de ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsdiensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl