NOS NieuwsAangepast

"Gemeenten niet klaar voor controle"

Door redacteur Rianne van Vuren

Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en de Koninklijke Horeca Nederland lukt het gemeenten niet om per 1 januari klaar te zijn om de nieuwe drank- en horecawet te handhaven. Een van de maatregelen uit de drank- en horecawet is dat de leeftijd waarop het toegestaan is om alcohol te drinken verschuift van 16 naar 18.

Sinds 1 januari 2013 is de verantwoordelijkheid voor de handhaving van de alcoholwet verschoven van de Voedsel- en Warenautoriteit naar de gemeenten. Dit betekent dat gemeenten er op toe moeten zien dat er vanaf 1 januari 2014 in de horeca, bij sportclubs en in bijvoorbeeld buurthuizen geen alcohol geschonken wordt aan tieners jonger dan 18 jaar.

Buurthuizen etcetera

"De meeste gemeenten zijn nog maar net begonnen met bedenken hoe ze het allemaal aan gaan pakken. Die zijn er nooit op 1 januari helemaal klaar voor," aldus Wim van Dalen, directeur van STAP.

Koninklijke Horeca Nederland denkt dat er vooral een probleem ligt bij kleine gemeenten: "er is vaak een probleem met de capaciteit, een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) is dan bijvoorbeeld parkeerwachter en krijgt per week een paar uur om horecagelegenheden te controleren. Er zijn in Nederland 60.000 tot 70.000 horecagelegenheden en daarnaast moet er ook nog eens bij sportclubs, buurthuizen etcetera worden gecontroleerd. Dat gaat ze nooit lukken met de huidige capaciteit."

'Dramatisch'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan zich niet vinden in de kritiek. "De NVWA had vorig jaar 80 inspecteurs die het hele land moesten controleren en de gemeenten leiden dit jaar 400 boa's op," aldus de Hoornse burgemeester Onno van Veldhuizen namens de VNG.

Van Veldhuizen erkent wel dat de naleving slecht is. Hij noemt het zelfs 'dramatisch'. "Hier in Hoorn schonken 8 procent van de horecagelegenheden toch alcohol aan minderjarigen. Wij begrijpen het zorgpunt van STAP en de Koninklijke Horeca Nederland dus wel. Het is ook een heel lastige taak voor gemeenten, maar er wordt wel degelijk aan gewerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl