NOS NieuwsAangepast

Russen op Greenpeace-schip

Greenpeace heeft weer contact gehad met de Actic Sunrise: het actieschip dat ten zuiden van Nova Zembla door de Russische kustwacht is overgenomen.

"De verbinding is erg slecht. De bemanning is door de kustwacht in de eetruimte bijeengebracht", twittert Greenpeace.

Uit een helikopter

Volgens de actiegroep kwamen aan het eind van de middag acht bewapende kustwachtagenten aan boord. Ze lieten zich uit een helikopter met touwen op het dek zakken.

Daarna gingen ze het schip binnen. Een deel van de bemanning werd naar buiten gebracht en moest op de knieën op het dek plaatsnemen. Daar werden de bemanningsleden onder schot gehouden.

Angstaanjagend

Om 17.20 uur had een aantal bemanningsleden zich nog in het schip verschanst. "Dit is angstaanjagend. Hard gebons. Geschreeuw in het Russisch. Ze proberen de deur in te trappen", twittert Greenpeace.

Via dezelfde Twitter-account werd om 17.45 uur gemeld dat er geen contact meer was met het schip. Greenpeace gaat ervan uit dat alle dertig opvarenden zijn aangehouden.

De bestorming zou zich in internationale wateren hebben afgespeeld en kwam voor Greenpeace als een verrassing.

Na de arrestatie van twee actievoerders gisteren op een boorplatform van energiegigant Gazprom hielden de actievoerders zich rustig, zei woordvoerder Jorien de Lege in het Radio 1 Journaal.

Olie

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag en had twee Nederlanders aan boord. Greenpeace rekent erop dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zijn best doet om alle arrestanten vrij te krijgen.

Greenpeace wil voorkomen dat Gazprom olie gaat winnen in de Pestjora Zee, ten zuiden van Nova Zembla. De milieuactiegroep is bang dat daardoor een milieuramp ontstaat.

Opvarenden van de Arctic Sunrise wisten gisteren aan boord van een Gazprom-boorplatform te komen. Ze werden daar door de Russische douane afgehaald. Volgens Greenpeace hebben de Russen waarschuwingsschoten gelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl