NOS NieuwsAangepast

Bussemaker: meer geld leraren

Minister Bussemaker houdt er rekening mee dat leraren er volgend jaar 3 tot 3,5 procent op vooruit kunnen gaan. Dat zei ze na de presentatie van het Nationaal Onderwijsakkoord tussen kabinet, werkgevers en bonden.

Ze telt daarbij op wat er vrijkomt uit afspraken over pensioenen, uit andere regelingen en uit extra's uit het akkoord. Een van de afspraken in het onderwijsakkoord is dat het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs er volgend jaar 34 miljoen euro extra bij krijgen als er voor 1 juni een cao is gesloten. Verder komt geld vrij dat al in het regeerakkoord was gereserveerd.

Het was al langer duidelijk dat het verbod om volgend jaar de lonen in het onderwijs te verhogen van tafel is en dat er ruimte komt om 3000 jonge leraren extra aan een baan te helpen.

'Werkdruk verlichten'

In het akkoord zijn ook afspraken gemaakt over de onderwijstijd in het voortgezet onderwijs. Er komt een jaarnorm van 1000 uur, gemeten over de hele schoolloopbaan, in plaats van per schooljaar. Volgens minister Bussemaker komt hiermee een eind aan de jarenlange discussie over de normen. De tijd die vrijkomt, kunnen scholen inzetten om de werkdruk te verlichten.

De regeling voor oudere docenten om minder uren te gaan werken wordt vervangen. Een nieuwe regeling is gericht op "het duurzaam inzetten van zowel jong als ouder personeel". Verder worden aankomende docenten in vakken waar nu een tekort is gelokt met een baangarantie.

Bekwaamheden

In het akkoord staat ook dat alle leraren in 2017 bevoegd moeten zijn; onbevoegde leraren krijgen van de werkgevers de ruimte om hun bevoegdheid te halen. De bekwaamheden worden bijgehouden in een speciaal register; inschrijving daarin is voor docenten een voorwaarde om geld te krijgen om hun kennis bij te spijkeren.

Verder is afgesproken dat de opbrengsten van het leenstelsel vooral ten goed komen aan het hoger onderwijs.

AOb

Bussemaker noemt leraren en leerlingen de grote winnaars van het akkoord. Voorzitter Van Zijl van de sociale partners in het onderwijs benadrukt dat door het akkoord docenten in de toekomst meer ruimte zullen krijgen om les te geven. De Algemene Onderwijsbond heeft het akkoord niet getekend; het heeft allerlei bezwaren en spreekt van boekhoudkundige trucs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl