NOS NieuwsAangepast

CBS: werkloosheid licht gedaald

De werkloosheid is vorige maand gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens CBS-woordvoerder Senne Janssen is de daling waarschijnlijk tijdelijk van aard.

In augustus nam de werkloosheid af met 11.000. In totaal zitten nu, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 683.000 mensen zonder werk. Dat is 8,6 procent van de beroepsbevolking. In juli waren er nog 694.000 werklozen.

De daling komt vooral doordat er minder jongeren werkloos zijn. Volgens Janssen kan een rol hebben gespeeld dat augustus een goede maand was voor de horeca. Mogelijk hebben veel jongeren een bijbaan gevonden in de horeca. Wat ook kan is dat er minder jongeren op zoek zijn naar een baan, omdat ze langer naar school gaan vanwege de slechte situatie op de arbeidsmarkt.

Bloemetjes buiten zetten

De afname van de werkloosheid in augustus volgt op een vrijwel voortdurende stijging sinds juni 2011. Toen bedroeg de werkloosheid 5 procent. Alle voorspellingen gingen er tot nu toe vanuit dat de werkloosheid verder zou stijgen. "De daling is onverwacht, maar nog geen reden om de bloemetjes buiten te zetten", zegt Janssen.

De CBS-woordvoerder noemt het wel positief dat de werkloosheid minder snel stijgt. In de afgelopen drie maanden kwamer er 8.000 werklozen per maand bij, aan het begin van het jaar waren dat er nog 20.000 per maand. "Toch is de kans groot dat de daling van augustus eenmalig is, als je kijkt naar andere arbeidsmarktindicatoren", stelt Janssen.

WW-uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen is wel gestegen. In augustus waren dat er 399.000, 5000 meer dan de maand ervoor. Vooral vrouwen en ouderen kregen een uitkering. Zoals gebruikelijk nemen in de zomermaanden en aan het eind van het schooljaar het aantal WW-uitkeringen in het onderwijs toe. Het aantal uitkeringen voor mensen in de bouw daalde.

Het consumentenvertrouwen blijft volgens het CBS onveranderd laag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl