NOS NieuwsAangepast

PvdA wil ook later geen proefboring

De PvdA zal naar alle waarschijnlijkheid ook over anderhalf jaar niet instemmen met proefboringen naar schaliegas. In het Radio 1 Journaal zegt Kamerlid Jan Vos dat hij niet verwacht dat er tegen die tijd schoon en veilig kan worden geboord.

"Daarmee is het draagvlak in de Tweede Kamer weggevallen", zegt Vos. "Boren kan nu niet schoon en veilig en ik voorzie niet dat we over anderhalf jaar alsnog zullen instemmen."

Minister Kamp van Economische Zaken maakte gisteren bekend dat er voorlopig geen besluit wordt genomen over proefboringen naar schaliegas. Er komt eerst een onderzoek naar alle locaties waar proefboringen zouden kunnen plaatsvinden. Dat zal ongeveer 1,5 jaar duren.

Biologisch afbreekbaar

VVD-Kamerlid René Leegte zegt dat hij zich niet voor kan stellen dat de PvdA tegen blijft. "We doen een onderzoek omdat we nieuwsgierig zijn naar de uitkomst van het onderzoek. Als de PvdA van tevoren zegt dat ze nee zullen zeggen, hoeven we ook geen onderzoek te doen."

Vos zegt dat de PvdA niet per definitie tegen de winning van schaliegas is. "Ik denk dat we over enkele jaren, als we meer weten over de zwaarte van de aardbevingen en de chemicaliën biologisch afbreekbaar zijn, nog eens naar een proefboring kunnen kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl