NOS NieuwsAangepast

Moskou: bewijs gifgas door verzet

Rusland zal de VN-Veiligheidsraad bewijs leveren dat aantoont dat de gifgasaanval in Damascus het werk was van de rebellen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bekendgemaakt.

Lavrov kent het bewijs, dat afkomstig is van de Syrische autoriteiten, zelf nog niet. Volgens het Westen is het Syrische leger verantwoordelijk voor de gifgasaanval; Rusland heeft steeds gezegd dat ook de rebellen achter de aanslag kunnen zitten.

Volgens Lavrov beschikt Rusland over veel bewijs dat de rebellen in Syrië betrokken waren bij de aanval. Hij presenteert het aan de Veiligheidsraad tijdens de bespreking van het rapport van de VN-wapeninspecteurs.

"Bevooroordeeld rapport"

Uit dat rapport blijkt dat het zenuwgas sarin is gebruikt in Syrië. De rapportage geeft geen antwoord op de vraag wie dat heeft gedaan.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Riabkov noemde het VN-rapport vandaag tijdens een bezoek aan Damascus "bevooroordeeld". De wapeninspecteurs hebben niets gedaan met bewijsmateriaal dat ze van de Syrische regering hebben gekregen, aldus Riabkov.

Bij de sarinaanval op twee buitenwijken van Damascus vielen meer dan 1000 doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl