NOS NieuwsAangepast

Besluit schaliegasboring uitgesteld

Het kabinet neemt voorlopig geen besluit over proefboringen naar schaliegas. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Er komt een onderzoek naar alle locaties in Nederland waar proefboringen naar schaliegas kunnen plaatsvinden. Dat zal ongeveer 1,5 jaar duren. Pas daarna neemt het kabinet een besluit.

Het kabinet wil de extra tijd gebruiken om inwoners en lokale bestuurders te betrekken bij de plannen. Ook kijkt het kabinet met drinkwaterbedrijven en andere partijen naar boortechnieken die minder kans geven op grond- en oppervlaktewatervervuiling.

Veel weerstand

De Brabantse plaatsen Haaren en Boxtel en de gemeente Noordoostpolder waren genoemd als locatie voor proefboringen. In die gemeenten is veel weerstand omdat onduidelijk is wat de gevolgen zijn van het boren naar schaliegas.

Minister Kamp denkt na het onderzoek veel vragen over de risico's te kunnen beantwoorden.

Pas als het onderzoek is afgerond mag er naar schaliegas worden gezocht. De bedrijven die daar al een vergunning voor hebben gekregen, mogen niets meer doen tot het kabinet een besluit genomen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl