NOS NieuwsAangepast

Berlusconi haalt Forza Italia van stal

Door correspondent Rop Zoutberg in Rome

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi richt zijn politieke beweging Forza Italia (Hup Italië) opnieuw op. In een videoboodschap zegt Berlusconi dat het moment is aangebroken dat de Italianen in verzet komen. Tegenstanders zien de heroprichting van Forza Italia als een poging van een in het nauw gedreven Berlusconi om politiek terrein te winnen.

"Het beste wat we kunnen doen is de vlag van Forza Italia weer oppakken", stelt Berlusconi. "Het moment is aangebroken dat alle Italianen zich gaan inzetten. Met één doel: de meerderheid winnen. Zo kunnen we in het parlement het beste voor Italië doen. We kunnen het land weer tot een echte democratie maken, vrij van juridische en fiscale druk."

De door justitie achtervolgde mediamagnaat zegt ook dat zijn beweging politiek buiten het congres om kan bedrijven.

Omkopingsschandaal

Berlusconi richtte Forza Italia al in 1994 op, om zo via politieke weg te ontsnappen aan een omkopingsschandaal. De beweging had onmiddellijk groot succes en bezorgden Berlusconi het premierschap. Later ging Forza Italia op in de rechtse coalitie Popolo della Libertá (PdL), waarin de zakenman Berlusconi opnieuw de sterke man werd.

In zijn videoboodschap gaat Berlusconi ook in op twee recente rechterlijke uitspraken die de oud-premier wegens corruptie veroordelen tot een jaar sociale dienstverlening. Ook moet Berlusconi een schadeloosstelling van 540 miljoen euro betalen aan een van zijn concurrenten, voor het omkopen van een rechter tijdens de overname van een uitgeverij.

Veel aandacht

De videoboodschap krijgt in Italië veel aandacht en dat is ook niet toevallig: vanavond beslist een commissie van de senaat over de zetel van Berlusconi. Volgens Italiaanse media zouden leden van de sociaaldemocratische PD van premier Letta al hebben besloten dat Berlusconi zijn kamerzetel moet opgeven. Maar van de zijde van de huidige centrumrechtse coalitie PdL is gedreigd de coalitieregering ten val te brengen wanneer de PD Berlusconi zijn zetel ontneemt.

Berlusconi zegt zijn nieuwe stappen te zetten ondanks "de agressie van de rechterlijke macht". De democratie is volgens Berlusconi door een bevooroordeelde, gepolitiseerde justitie in twee kampen opgedeeld. Rechters zouden hun beslissingen "op socialistische" grondslag nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl